Yukon goudmijn bij Sanjesfertier

Ontdek de geheimen van de Yukon Goudmijn! De oude kooi bij Sanjesfertier is in samenwerking met Sidijk volledig vernieuwd en zit vol met thematisering en verborgen speelwaarde.

Sanjesfertier in Feanwalden in Friesland is een uniek speelpark met alles erop en eraan. Er zijn speelkooien, draaimolens, een grote buitenspeeltuin met verkeerstuin en zelfs een dierentuin! De grootste speelkooi was erg verouderd en paste niet meer bij de hoge mate van beleving en thematisering die verder bij Sanjesfertier te vinden is. Daarom is deze speelkooi volledig vernieuwd.

Speelkooi ontwerp

De kooi is volledig gestript en vanaf het staalwerk opnieuw opgebouwd. Hiervoor was Sidijk verantwoordelijk. Vanuit deze stalen basis hebben we een nieuwe kooi ontworpen met verschillende soorten speelzones. Er is een klimgrot waar kinderen tot ruim 3 meter hoog kunnen klimmen en een ‘landschap’ waar door versprongen niveaus heen gekropen moet worden. Kinderen moeten spelen met balans en ervaren de hoogte van de kooi door doorkijkpanelen. Er is zelfs een hindernissen parcours met aan het eind een stalactieten grot!

Overal komt het Goudmijn thema terug. Dit is in zowel de kleuren als de prints in de kooi te zien. Zelfs de obstakels zijn hierop aangepast. De hele speelkooi geeft een gevoel van een doolhof. Er zijn steeds spannende plekken te zien, maar hoe moet je er komen? Ook is er veel interactie tussen de verschillende lagen door verdiepingen samen te trekken en doorkijkjes van boven naar beneden.

Ballenzone

In de kooi is een bijzondere ballenzone verwerkt. Hier ligt het vol met gouden ballen die kunnen zweven, naar beneden vallen en gekke geluidjes veroorzaken.

In de ballenzone zelf komt het thema ook overal terug. Het zeil op de vloer is bedrukt met een unieke print met een rivier met goudklompjes, die van de waterval trap tot de uitgang loopt. Deze zorgt voor meer speelwaarde en laat de spellen beter uitkomen. De zwever heeft panelen op maat en het WC-huisje is in western stijl geschilderd. Het ballenvat is uniek en speciaal voor dit project gemaakt, met tonnen als balinlaten, een stoere houten toren en een geschilderd groot ballenvat.

Thematisering voorzetwand

Een thema komt niet over als alleen de binnenkant van de kooi er bij past. Daarom is de buitenkant van de Yukon Valley goudmijn ook helemaal in thema gemaakt met houten mijn stellages en rotsen. Rondom een groot deel van de kooi staat deze voorzetwand, die direct het hele aangezicht verandert.

De panelen zijn gebaseerd op de standaard kooi-afmetingen en worden direct aan de softplay omklede buizen bevestigd. De binnenzijde van de panelen is bekleed met valdempend schuim en de panelen zijn niet opklimbaar gemaakt. Ten alle tijden is de doorkijk bewaakt om toezicht mogelijk te maken. Met een voorzetwand is in elke speeltuin een nieuwe look te creëren.

Schatkist Speurtocht

Verborgen speelwaarde

In elke kooi zitten allerlei verborgen hoekjes die niet gebruikt worden. Denk hierbij aan: onder trappen, doodlopende gangen of onder versprongen niveaus. Bij deze kooi hebben we daar allemaal geheimpjes en spelletjes in verstopt. Bewonder de lichtgevende diamanten, ontdek het goud op de draaiende rotsschijf en neem een kijkje bij het kampvuurtje waar de mijnwerkers hun eten hebben laten overkoken.

De belangrijkste van de verborgen hoekjes is de schatkist speurtocht. In een magische hoek van de goudmijn staat een mysterieuze schatkist. Hier twinkelt iets in maar deze is nog dicht... Door de goede grottekeningen te zoeken in de goudmijn en deze aan te raken op het paneel naast de magische hoek gaat de kist open en laat zijn schatten zien. Deze speurtocht is een spannende toevoeging die in elke kooi toegepast en in elk thema gemaakt kan worden.