Waterspelen voor Ipse de Bruggen in Delft

Door Ipse de Bruggen in Delft zijn we gevraagd om spellen te maken waarbij de beleving van water de hoofdrol speelt. De doelgroep wordt gevormd door kinderen in de leeftijd van ongeveer 2 tot 16 jaar, met een ontwikkelingsachterstand.

In samenspraak met de therapeuten hebben we deze spellen op maat ontworpen en gebouwd. Anders dan voor een gethematiseerde omgeving te kiezen of bijvoorbeeld metalen onderdelen, hebben we de jachtbouw als inspiratie gebruikt. Alle onderdelen zijn uit zwaar multiplex gebouwd dat ook in de jachtbouw wordt gebruikt. En net als in de jachtbouw zijn deze afgewerkt met meerdere lagen epoxy en jachtlak.

De spellen bestaan uit verschillende trajecten waar water doorheen stroomt. De toevoer bevindt zich in een afsluitbare kast, waar 3 verschillende kranen opgenomen zijn. Hiermee kan voor elk traject de temperatuur en kracht apart ingesteld worden.

Het basistraject bestaat uit een aantal aflopende goten, een grote watertafel en een lage verzamelbak. In alle delen hebben we dammetjes gemaakt, die met een stop af te dichten zijn. De tafel en laatste bak zijn ook met een stop te dichten, zodat kinderen in een flinke plas water kunnen spelen. Een lange bank zorgt ervoor dat kinderen en begeleiders bij de spellen kunnen zitten. De tafel is zo gemaakt dat kinderen in een rolstoel hier goed aan kunnen zitten.

Het tweede traject bestaan uit een hoog geplaatste bak waarop water uit een slang sproeit en een groot paneel met schuine planken, waar het water vanaf spettert.

Het derde traject is een lange slang die een groot paneel met kranen voedt. De kranen op dit paneel zijn allemaal anders. Kinderen kunnen hier naar hartelust kranen open en dicht zetten.

In de naastgelegen beweegruimte hebben we akoestische stootkussens aan de wanden gemonteerd en een trampoline geplaatst voor therapeutische doeleinden.

Het project is zowel door de opdrachtgevers als de ouderraad zeer positief ontvangen. Een aantal therapeuten heeft inmiddels ook plannen om de ruimte bij zeer specifieke therapiedoeleinden te gebruiken, anders dan we vooraf hadden gepland.

Waterspelen Ipse De Bruggen Delft