Ook voor een compleet speeltuin-ontwerp en realisatie

Speeljungle voor Intratuin Pijnacker

Intratuin Pijnacker is onlangs vernieuwd met de toevoeging van een Proeftuin. Om naast volwassenen ook de kinderen een plek te bieden, was er de wens om een speelzone te realiseren. Ballen Enzo is gevraagd om een ontwerp te maken dat aansluit bij het ontwerp van de Proeftuin. 

Door naast de oppervlakte van 100 vierkante meter ook gebruik te maken van de hoogte in de nieuwe kas, hebben we veel speelwaarde op deze oppervlakte weten te realiseren. Naast het ontwerp voor de gehele speelzone hebben we ook de projectleiding gevoerd.

De speelzone is opgedeeld in een aantal zones voor kleinere en grotere kinderen. Om deze zones niet te hard te maken, is de speelzone ontworpen als ‘landschap’. Aan een zijde staat een klimtoestel dat eruitziet als een soort oude tempel. Middenin staan twee strategisch geplaatste huisjes en aan de andere zijde is een softplayzone geplaatst voor de peuters. Het landschap krijgt verder perspectief door een doorlopende wandprint die aansluit bij de thematisering.

Geluid

Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp was de akoestiek. Kinderen maken nu eenmaal lawaai, maar dit diende zoveel mogelijk beperkt te worden voor de overige gasten in de Proeftuin. Om dit te realiseren, hebben we de firma MCart gevraagd om aan 3 zijden van de speelzone een akoestisch wandpaneel te plaatsen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in onder meer prints en akoestische oplossing voor grote projecten. Het landschap op het doek is op maat ontworpen en vormt een achtergrond voor de speelzone. Achter het doek is over de volledige oppervlakte een dikke laag akoestische wol opgenomen om geluid te absorberen.

Om lawaai nog verder te beperken, hebben we een voorzetwand voor het klimtoestel geplaatst aan 2 zijden. Aan de binnenzijde is deze wand met hetzelfde akoestische materiaal afgewerkt. De buitenzijde van deze wand leende zicht bij uitstek voor een aanvullend stuk thematisering. Hierdoor heeft het klimtoestel een totaal nadere uitstraling en beleving gekregen.

Klimtoestel

Het klimtoestel zelf is ontworpen door ons, in samenspraak met de bouwer; de firma Sidijk uit Heerenveen. Sidijk is een vooraanstaande bouwer van onder andere klimtoestellen en trampolines. Zij konden voor ons de gewenste kwaliteit neer zetten. Door middel van kleurgebruik sluit het klimtoestel zelf goed aan bij de vormgeving van andere grote objecten in de Proeftuin. Met een aantal bijzondere ingrepen is het relatief kleine toestel toch uitdagend voor de kinderen. Er is genoeg te beleven en te doen.

Peuterzone

Voor de kleinste kinderen hebben we een aparte peuterzone gebouwd. Kinderen kunnen hier naar hartenlust bouwen en spelen. Een van de huisjes is ingericht als Duplo-huisje. Hierin staan een aantal lage meubels opgesteld waar kinderen met Duplo kunnen bouwen. In de uiterste hoek van de zone hebben we een kijkdozenkast geplaatst. Wanneer kinderen op een knop drukken, gebeurt er iets leuks in de kijkdoos. De ruimte is verder voorzien van spelpanelen uit de oude speelzone van Intratuin Pijnacker, aangevuld met verschillende grote softplayvormen waar de kinderen mee kunnen spelen.

In het tweede huisje, tegen de achterwand van de speelzone, is een cinema gerealiseerd. Hier worden doorlopend tekenfilms afgespeeld die de kinderen op de lekker zachte bankjes of vloer kunnen bekijken. Dit geeft de kinderen de mogelijk voor een rust moment.

Al direct bij de opening op 8 oktober was de speelzone een groot succes. Wilt u meer informatie over het realiseren van een nieuwe speelzone of revitaliseren van een bestaande speelzone? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.