Snoezelen en ontdekken bij De Ontdekkingstuin

2023 zijn we goed begonnen met onder andere een mooie klus voor Ipse. Ipse De Ontdekkingstuin in Den Haag is gericht op de behandeling van kinderen met een achterstand in de ontwikkeling. Een groot deel van deze kinderen stroomt na de vroegbehandeling door naar (speciaal) onderwijs. Voor deze doelgroep hebben we een rustruimte gerealiseerd, waarbij het doel was om een ruimte creëren waar kinderen kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen, maar ook fijn kunnen spelen en ontdekken.

De ruimte is gemaakt in een onderwater thema. De beschildering op de muur lichten op onder blacklight. Omdat kinderen in deze doelgroep hel afwisselende wensen hebben, is alles in de ruimte los van elkaar in- of uit te schakelen. Als bijvoorbeeld alleen blacklight te spannend is, kan overgeschakeld worden naar de LED-plafondplaten waar visjes onderdoor zwemmen. Ook de bellenbuis, endless-mirrors en waterprojectie met zee geluiden en muziek kunnen uit gezet worden als dit voor te veel prikkels zorgt.

Aansluitend bij het onderwater thema staat er een bubbelbuis. Deze buis zit vol met water, waar ook een paar (neppe) visvriendjes in rond zwemmen. Kinderen kunnen met de afstandsbediening de kleuren aanpassen en de bubbels aan- en uitzetten. Deze interactie zorgt dat de kinderen zich echte magiërs voelen!

Verder kunnen kinderen bouwen met de zachte magneet blokken. Deze blokken zijn gemaakt van een zacht schuim met een stoffen omkleding, waardoor het geen probleem is als ermee gegooid wordt. Daarnaast is het fijn om op de bouwwerken te staan, zitten of liggen. Doordat er op alle hoeken mageneten zitten, kunnen hele kunstwerken worden gebouwd. Als al dat avontuur even te veel is, kunnen ze ontspannen in de zitzakken, klimmen op het podium, de diepte in staren bij de endless-mirror of zichzelf goed bekijken in de grote spiegel.

Het doel was om een snoezelruimte te maken die niet te suf was, dat is zowel volgens ons als volgens de kinderen en begeleiders gelukt!